Ölümlü İş Kazası Tazminat Hesaplama

Ölümlü İş Kazası Tazminat Ne Kadar?

 

Bir iş yerinde çalışan bir sigortalı iş kazası sebebiyle ölürse yakınlarında işveren tarafından maddi tazminat verilmelidir. Öncelikle cenaze giderleri, tedavi giderleri, destekten yoksun kalma tazminatı ve manevi tazminat talep etme hakkınız vardır. Bununla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu’na da başvurarak maddi tazminat yerine geçecek aylık gelir, cenaze ödeneği ve tedavi giderleri alabilirsiniz. Ölümlü iş kazası tazminat tutarları duruma göre değişiklik göstermektedir.

 

Tazminat miktarını belirlerken işçinin olay olduğu anda aktif ve pasif dönemde olan kazançlarının toplamı dikkate alınır. Yani sigortalımın günlük geliri hesaplanırken tüm indirim ve zam gibi detaylar da dikkate alınır.  Bilinmeyen kazançlar için de %10 oranında indirim ve zam aralığında tazminat hedeflenmelidir.  Bu süreçte kişinin 60 yaşına kadar aktif olarak çalıştığı, 60 yaşından sonra ise pasif olarak çalıştığı dikkate alınmaktadır.

 

 Elde edilen kazançlar her yıl için ayrı ayrı hesaplanır. İŞ kazasının ardından tazminat verilmesine hüküm verileceği tarihe en yakın süredeki değerlere göre bir tutar ortaya çıkar. Bilirkişi raporu üzerinden hüküm verilen tarih arasındaki sürenin olması gereken kadar kısa tutulması gerekmektedir. Ayrıca iki sayı arasında katsayı artışının olmaması ve gelirlerin değişmemesi gerekir. Hesaplamalar net ücretler üzerinden yapılır. Brüt ücretler dikkate alınmaz.

 

İş Kazasında Manevi Tazminat Nasıl Belirlenir?

 

İş kazasında manevi tazminat hesaplaması yaparken, anne ve baba, eş, çocuk tazminat almaya hak kazanacaktır.

 

İş Kazasında Anne Babanın Manevi Tazminat Hakkı

 

Evlenmemiş olan ya da iş kazası geçirdiğinde bekar şekilde hayatını kaybeden sigortalının anne ve babasına tazminat verilir. Bu süreçte destekler hesaplanırken ileride evleneceği ve çocuklarının olacağı da dikkate alınarak destek payı oranına göre hesaplama yapılır. Hak sahibi olan anne ve baba için kendi tahmini yaşam ömürleri tablosuna dikkat edilir.

 

İş Kazasında Eşin Maddi ve Manevi Hakları

 

Ölümle sonuçlanan iş kazalarında kişi evliyse bu durum ayrıca değerlendirilir. Eşine düşen haklar açıkça ortaya konulmalıdır.  Hak sahibi eşe tazminat belirlerken ekonomik durum ve çocuk sahibi olma durumu, yaşı, tekrar evlenme ihtimali gibi detaylar belirlenerek iş kazası tazminat miktarı hesaplanır.

 

İş Kazasında Çocukların Manevi Hakları

Kız çocukların tazminatları hesaplanırken yaşları ve evlenme durumları da dikkate alınır. Bu kararın verilmesi anında gelenek ve adetlere de bakılır. Yargıtay kararlarını dikkate alırsak kırsak bölgelerde 18, kentsel bölgelerde ise 22 olarak kabul edilir. Eğitimine devam eden kız çocuklarda ise 25 olarak belirlenir. Eğitim üst sınırı olan 25 yaşından sonra erkekler her türlü bu destekten çıkmaktadırlar.

 

İş Kazasında Destekten Yoksun Kalmayı Kimler Alabilir?

 

İş kazasında destekten yoksun kalma tazminatını ölümle sonuçlanan iş kazalarında anne ve baba, eşler ile çocuklar alabilir. İş kazasına bağlı tazminatlarda maddi ve manevi tazminat alınabilir.  Bunun için öncelikle iş kazası olduğunun kanıtlanması gerekmektedir.

Yorumlar

Nezire özcan
2 yıl önce

Eşimin ölümü

Eşim 2919 2020 2021 senesinde aynı fırmada çalışmış 2021 2 ayın 17 sınde izmirt hastanesinde muane olması 2021 20 sınde temiz raporunu alması 2921 21 rınde gemide makine dairesinde düştüğünü söyleyen suvari 3 kaptan olduğunu söyleyen kişiler eşimi önce kamara sına getırdıklerını sabah kakmıyan eşimi sonrasında üstündeki iş başı elbiselerini yüzündeki kanını temizlediklerini ses kayıt aldım çünkü çelişkili konuşmalarından sonra zeytın burnu limanından kamara görüntülerini aldın nedeni ise eşimin iş akdıne son verdıklwrını gemiden çıktığında limanda düştüğünü söyleyen lerde aynı kişiler eşim ayın 20 sınde izmirtdeki gemiye gıttı ayın 17 sınde eve gelmiş 20 sınde gemiden çağrılması akşam yurt dışına çıkıcak gemi İstanbul zeytın burnu limanından 112 ambulansın a hastanın düştüğü bilinçinin kapalı olduğu bilgısı nle florya medikalpark hastanesine getırılmesı hastanenin cenazeye gece 11 de çıkarmak zorunda bırakılma eşimi gıresun mezarlığına getırmen ve sonrasında yaşadıkları ben ne yapabilirim

Öncelikle geçmiş olsun. Ofisimizi arayıp randevu alırseniz konuyla alakalı daha net bilgi verebiliriz.

Agabey yasar
2 yıl önce

Olümlü kaza

Selam kolay gelsin Eniştem cslistigi santiyenin icinde kamyonun altinda kalarak öĺümlü kaza yasandi Tutanakta iş alani disinda kaza oldu hemde ölen kişi hatali diye rapor baglandi. Şantiye icinde iş alani deyilmi

Anladığım kadarıyla bu hukuki bir ihtilaf. Ofisimizi ararsanız yardımcı olmaya çalışırız.

Ebru şener
2 yıl önce

İs kazası

İs kazasinda vefat edenin yakınlarının işverene tazminat davası acması için bir süre varmı zamanasımına uğrarmı

10 yıl

Ayşe Şahin
3 yıl önce

Ölüm iş kazasi

Oğlum 9 yıl oldu iş yerinde akıma kapıldı öldü halen hiç bir şey alamadık yanlız davayı eşim bagisladi

BAŞINIZ SAĞ OLSUN. EŞIM BAĞIŞLADI CÜMLESINI ANLAYAMADIM?

Mevlut can
3 yıl önce

Olumlu is kazasi

Yeğenim 25 bekar baba 54 yaşında isveren mahkemeye gerek yok aramızda halledelim diyor kanun neyse onu öderiz diyor maddi kaybımız olrmu süreç ne kadar sürer bizden surec hızlısın diye imza istiyor anlamadım tsk

Anlatmış olduğunuz konuyu tam anlamadım. Doğru bir bilgi alabilmeniz açısından ofisimizi arayıp randevu alırızseniz yardımcı olmaya çalışırız teşekkürler.

Oğuzhan Tayman
3 yıl önce

İş Kazası

Merhabalar ben 26.05.2021 tarihinde işyerindeki yemekten zehirlendim ve kusmaya başladım akabinde iş kazası sayıldığı için hastane gittim yapılan röntgende midede 3 adet çivi çıktı benim ne yapmam gerekiyor iş whatsapp grubumumuz var ve çok kişi yemeklerden şikayetçi olduğunu buraya belirtti benden önceki 2 bayan iş arkadaşım davaya gittiler birinin dosyası yargıtayda ve whatsapp görüşmeleri delil sayılır mı yardımcı olursanız çok sevinirim

Öncelikle geçmiş olsun. Konuyla ilgili ofisimizi arar iseniz yardımcı oluruz.

Selin Demir
3 yıl önce

İşçi ölümü

Merhaba babam 2 sene önce çalıştığı iş yerinde yüksekten düşerek vefat etti.İşyerine tazminat davası açtık ancak Kusurun %60 Inın babamda %40 ının işyerinde olduğunu söylüyorlar. Yaklaşık maddi tazminat ne kadar olacaktır?

Başınız sağolsun. Tazminat tutarı birçok şeye göre değişir. Tüm dosya kapsamı incelenmeden bir rakam söylemek mümkün değildir. Zaten Aktüerya bilirkişisi bu hesabı dava dosyanız da yapacak. Yine de yardımcı olabileceğimiz bir husus olursa ofisimize herzaman arayabilirsiniz.

Canım Babam
3 yıl önce

Emekli vefati

Babam emekli, ancak 10 yıldır bir fabrikada sigortalı çalışmaktaydı, Kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi, Ben ve kardeşim babasız, annem ise eşsiz kaldı, çalışan olarak bir tek ben varım, SGK yi arayıp sordum olay iş kazası geçmekte, bu durumda hangi haklara sahibiz ve fabrikanın ödemesi gereken tazminat tutarı ortalama ne olabilir.

Başınız sağ olsun. Çıkacak olan maddi ve manevi tazminat her somut olaya göre farklılık göstermektedir. Dava açmayı düşünüyor iseniz ofisimizle irtibata geçerseniz daha sağlıklı olacağını düşünmekteyim. İyi çalışmalar.

Pinar kesici
3 yıl önce

Is kazasi

Is kazası parmak uçlarımi kaymettim sağ parmak 2ci ve 3cu derecesi 3 yazıyor adlı tip sonucu

Öncelikle geçmiş olsun. Herhangi bir avukata danışmanızı tavsiye ederim. Hukuki yardım almak isterseniz ofisimizi arayabilirsiniz.

Feride temel
3 yıl önce

Is kazası

Babam belediyede calisirken kalp kirizi sonucu öldü ben dava açtım bana nekadari ödeme yapılır saygilar

Başınız sağ olsun öncelikle. Açmış olduğumuz davayı takip eden avukatınıza çıkacak ödeme tutarı ile ilgili gelmiş olan herhangi bir Aktüerya bilirkişi raporu olup olmadığını sorar iseniz sizi rakam konusunda bilgilendirecektir. İyi günler.

Ayşe Avcı
4 yıl önce

Kardeşim iş kazasında oldu9

Benim kardeşim iş kazası sonucu öldü iki tane çocuğu var biri 6 YAŞ biri 6 aylık kendisi 30 yaşındaydı ne kadar tazminat davası açılır

Merhabalar. Öncelikle başınız sağ olsun. Açılacak olan ölümlü iş kazası davası da tazminat miktarı ölenin almış olduğu ücret, Yaş ve bakmakla yükümlü olduğu kişileri göre değişim göstermektedir. Somut olay için  bir avukat aracılığıyla yüzyüze görüşerek bilgi almanızı tavsiye ederim. Ofisimizle iletişime geçebilirsiniz. Tekrardan başınız sağ olsun. İyi günler dilerim.

Ömer Kurum
4 yıl önce

Ölümlü iş kazası

Asgari ücretli 42 yaşında bekar annesi ve ikisi evli üç kardeşi var. Anne eşinden emekli maaşı var. Bekar erkek kardeş çalışıyor. Yaklaşık maddi ve manevi tazminat ne kadardır.

MERHABALAR. TAZMINAT HESAPLAMALARINDA ÖNCEDEN KESIN VE NET RAKAMLAR VEREBILMEK MÜMKÜN DEĞILDIR. TARAFLARIN SOSYAL EKONOMIK DURUMU VE ÖLENİN GELİR DURUMUNA GÖRE TAZMİNAT TUTARI DEĞİŞİKLİK GÖSTERMEKTEDİR.OFİSLE İLETİŞİME GEÇMENİZİ TAVSİYE EDERİM.İYİ GÜNLER DİLERİM..

Yorum Yap

Güvenlik Kodu