İcra Davası Nasıl Açılır?

İcra Davası Nasıl Açılır?

 

İcra davasının başlatabilmesi için ilk olarak hangi türde icra takibi yapılması gerekeceğine karar vermek şarttır. Sonrasında ise belirlediğiniz icra türüne göre sizden istenen belli belgeler vardır. Sonrasında bu belgeleri tamamlayarak yasal kurumlara başvurabilirsiniz. Başvurunuz için belgelerle birlikte ödeme emri ve takip talebi de hazırlanmalıdır. Sonrasında İcra Tevzi Bürosuna giderek takibin yapılması için harç ödemesi yaparsınız. Harç ödemesi ise icra davasına konu olacak tutara göre değişmektedir.

 

Sonrasında verdiğiniz ödeme emri İcra Müdürlüğü tarafından borçluya iletilmektedir. Borçlu olan kişi bu duruma itiraz etmezse ya da belli bir sürede borcunu ödemezse icra takibi kesin olur. İcra takibinin isteyen kişi genelde icra avukatından yardım alır. Avukatın icra konusunda uzman olması takip sürecini hızlandırarak alacaklının kısa süre içinde maddi olarak talebinin yerine gelmesini sağlayacaktır.

 

İcra Takibine İtiraz Süresi

 

İcra takibi için borçlunun itiraz etme hakkı vardır. İlamsız bir icra takibine itiraz etmek istiyorsanız borcun tamamı ya da bir bölümü için en çok 7 gün içinde hem yazılı hem de tutanağa geçirmek koşuluyla sözlü olarak itiraz edebilirsiniz. 7 günlük bu süre ödeme emri size tebliğ edildiği anda başlar. İtiraz olursa takip süresi durmaktadır.  Alacaklı kişi itirazı kaldırmak için dava açmalıdır.

 

Alacaklı kişinin itirazı kaldırması için dava açma süresi 6 ay olarak belirlenmiştir. Açtığı davada alacaklı talebini ispat etmelidir. İlamlı icra olduğunda borcun varlığına itiraz etme hakkı olmaz. Diğer itirazlar için ödeme emri tebliğ edildikten sonra İcra Mahkemesine 7 gün içinde itiraz etme hakkınız bulunmaktadır.

 

Ödeme Emri Nedir?

 

Ödeme emri terimi icra takiplerinde geçen bir kavramdır. Ödeme emri, icraya konu olan bir borcun borçluya İcra Müdürlüğü tarafından iletilmesi sürecidir.  Ödeme emri içinde borcun ödeneceği yer, borcun türü ve tutarı, ödenmediği takdirde hapis durumu, ödeme emrine karşılık hangi mahkemeye dava açılabileceği gibi detaylar bulunur. Ödeme emri borçluya ulaştığı anda söz konusu borcu ödemesi için gerekli süre başlar. Bu süre içinde ödeme emrine yazılı ya da sözlü olarak itiraz ettiğinizde ödeme durumu durmaktadır.

 

İhtiyatı Haciz

 

İhtiyati haciz; vadesi gelmemiş olan ya da süresi geçtiği halde ödeme emri tebliği yapılmamış olan bir alacak tutarı için tahsil güvenliği adına haciz yapılması durumudur. Alacaklı vadesinde ödemediği zaman İcra Dairesi alacaklıya 7 gün içinde itiraz etme ya da mal bildirimde bulunmasını ister. Alacaklı satış talebi veremez. İhtiyatlı haciz ortadan kalktığında satış talebinde bulunabilirsiniz.

 

İhtiyati haciz talep etmek için alacağa konu olan şeyin para olması gereklidir. Bu haciz türü para alacakları ya da para olarak talep edebileceğiniz alacaklar için düzenlenmektedir. Talepte bulunmak için para alacağının kaynağı ya da alacağın bağlı olduğu belgenin önemli bulunmamaktadır. Talepte bulunabilmek için rehine teminat alınmaması gereklidir.

Yorumlar

Gülten kapar
2 yıl önce

Dava

Eşim benim üzerimden annesinin evini ipotek gösterip kredi çekmişti 2020 eylül ayında fakat şimdi annesi beni icraya vermiş ve bu para benim elime be geçmedi napmam gerekiyor

Geçmiş olsun. Ofisimizi ararsanız konuyu daha iyi anlayıp, yardımcı olmaya çalışabiliriz.

Naciye GÜLŞEN
2 yıl önce

Alacaklıyım

Merhaba postaneden otuz bin tele verdim üstünde mal varlığı yok eşinin üstüne daire aldı icraya versem eve icra gidermi mahkemeye vercem hak edebilirmiyim postane dokümanları elimde

İlamsız icra takibi yapabilirsiniz. Ofisimize arar iseniz yardımcı olabiliriz.

Fatih Aydın
2 yıl önce

İcra

Banka dekontunda ‘borc’ yazmasıyla doğrudan icra takibi başlatılabilir mi Ayrıca alacaklı doğrudan ilamlı icra takibi yapabilir mi bu banka dekontuyla ve son olarak icra takibi talep alacaklı icradan önce ihtarname cekmesi gercekten var olan borcun miktarı ihtarnameye itiraz edilmesiyle gercek borcun miktarını degıstırır mi

Alacaklı olduğunu iddia eden kişi, borçlu kişiye icra takibi başlatabilir. İlamlı icra takibi yapılabilmesi için bir mahkeme ilamına gerek vardır. İlamsız icra takibinden bahsediyorsunuz. Detaylı bilgi için ofisimizi arayabilirsiniz.

İbrahim ZEYTUN
2 yıl önce

Depozito

Kiracı olduğum evi tahliye ettim 1000 Dolar depozitomu ev sahibi vermedi İlamsız Takiplerde Ödeme emri ile icra takibi başlattım. İtirazla durdurdular. Devamında hangi mahkemede dava açmalıyım? Teşekkür ederim.

Ofisimizi arar iseniz size yardımcı olabiliriz.

İlhan KAPLAN
2 yıl önce

Borç Tebliğ Edilmeden İcra

Merhaba iyi günler. Aracımla bir trafik kazasında karıştım kusur bendeydi. Karşı tarafın aracı kiralıkmış. Neyse tutanak tuttuk ve hasarlarını sigorta şirketi ödedi. Yaklaşık bir buçuk yıl önce oldu. Dün adıma bir icra ödeme emri geldi. Kiralama şirketi 6 gün aracın kullanılamadığı için zararını teminini istemiş. Yaklaşık 250 lira civarında da faiz koymuşlar. Yazılı kağıtta 1467 lira isteniyordu. Kağıttaki bilgilerden avukatı ile görüştüm. O miktar yanlış toplam 2500 küsür lira olduğunu söyledi. Vekalet ücreti mahkeme parası masrafları falan içinde. Ben de kendisine söyledim şirket benimle irtibata geçseydi ben onların zararını öderdim neden beni icraya verdiler diye. Bu borçla alakalı icraya vermeden önce bana hiçbir şekilde tebliğ yapılmadı. 7 gün sürem var. Ben şu an ne yapmalıyım? Sadece hakkı olan borçlarını mı ödemeliyim, itiraz mı etmeliyim yoksa hiç mi bir şey yapmamalıyım?

Alacaklı taraf yahut alacaklı vekili ile görüşüp borçu ödemenizi tavsiye ederim.

Feti eroglu
2 yıl önce

Icra

2010 bana icra davası açıldı aradan geçen 12 yıl oldu nasıl itiraz edebilirim

ofisimizi arayabilirsiniz

İbrahim Narin
2 yıl önce

İcra

2015 yılında 78 TL olan fatura borcum hem Turkcell hemde Türkcell'in devrettiği firmanın koyduğu faiz ile beraber 6500 TL olmuş. İcra kağıdı elime yeni ulaştı ama icra takibi Aralık 2021de başlatılmış. Dava açsam borçtan kurtulabilir miyim?

Merhabalar ofisimize arayabilirsiniz.

Ceylin Dikmen
2 yıl önce

İcra davası

Telefon almıştım garantiye gönderdim azami tamir süresi içinde gelmediği için tüketici hakem heyetine şikayette bulundum. Dava telefonun iadesine ve telefon ücretinin tüketiciye iadesine şeklinde karar çıktı. Telefonu iade ettim Bir buçuk ay geçti üzerinden hiçbir şekilde geri dönüş yapmıyorlar. İcra davası açarsam kazanma ihtimalim nedir acaba

Merhabalar. Ofisimizi arar iseniz bu konuda yardımcı olabiliriz. İcra takibi yoluyla paranızı tahsil etmemiz mümkündür.

Gozde
2 yıl önce

Icra davasi

Merhaba, Eski esimden protokolu bosandik. ben suhanda yurdisinda yasiyorum ve oglum babasiyla turkiyede yasiyor. Protokolumde somestre tatillinde oglumla 2 hafta bende olucak ve kendisi ucak billetimi gidis ve donus billetim o almasi gerekiyor buda protokolumde yaziyor. Bu ucak billetlerimi almasa icra davasi acabilirmiyim ? 1 kere alinmamisti 2.sinde olursa icra davasi acmak istiyorum .

Merhabalar. Protokolinizde yazan tüm hususlara ilişkin alacaklarınızı Türk mahkemeleri nezdinde talep etmeniz mümkündür. Dilerseniz ofisimiz size bu konuda yardımcı olabilir, ofisimizi arayabilirsiniz.

Mehmet kesgin
2 yıl önce

İcra davası

İcra dosyası açarken karşı tarafın TC bilgileri olması şart mıdır ?

Şarttır.

Demir Engörgülü
3 yıl önce

Alacaklar

Merhabalar, benim geçmişe yönelik bankalara borcum var bir miktar ayrıca adıma hat çıkartılmış bir kaç operatöre de borçlandırılmışım. yaklaşık 8 yıl geçmiş olayın en yenisinin üzerinden E devletten icra takipleri hep düştü itirazda etmedim. şimdi evlenmek istiyorum hayatımda biri var bu borçlar evlenince evlendiğim kişiye yansırmı sıkıntı çıkarırmı durumlar kötü olduğu için ödeyemiyorumda. Teşekkür ederim.

Merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. Borçların Şahsiliği ilkesi gereğince sizin borcunuzdan dolayı evleneceğiniz eşinizi şayet bir kefilliği yoksa herhangi bir yükümlülük yüklenemez.

Mevlüt Akyüz
3 yıl önce

İcra Başlatıldı

Merhaba, 10.000 TL esas borç üzerinden hakkımda icra takibi başlatıldı. Ancak ben borcum olan kuruma aylık 1000 tl ödüyorum. Borcumu bu şekilde aylık kısmi olarak öderken evimi haczedebilirler mi?

Merhabalar. Kuruma borcunuzu ödemeniz, hakkınızda icra takibinin devam etmesine engel değildir. 

Esra Karasu
3 yıl önce

Kira Sözleşmesi

Merhaba. Ev sahibim kira sözleşmemin bitmesine 4 ay kala borçları olduğunu belirterek sözleşmede geçen şartları karşılamayacak miktarda zam yaptı. Ben kiramı 4 aydır zamlı ödüyorum. Ödeme yaptığım halde icra davası açabilir miyim ?

Açamazsınız.

Murat süngor
3 yıl önce

Borç

Eski kız arkadaşım benim ona karşı duygularımı kullanarak psikolojik baskı yaparak ev kiralamama sebep oldu eşyalarını aldım gıda kira herşeyi karşıladım daha sonra aramız bozuldu ayrıldık verdiğim paralar dekontta yazılı ev için yaptığımız alışverişler kayıtları var onun ev adresine gittiğine dair ben o parayı sana vericem dediği için bende vermiş bulundum şimdi kendisi ben istemedim o kendisi verdiğini söylemiş bir ortak arkadaşımıza whatsapp konuşmalarında benden istediğine dair mesajlar mevcut ve bazen ben parayı gönderip lazım değilse gönder diyordum o harcıyordu bu parayı icra ya da mahkeme yoluyla alabilir miyim Not=hiçbirini hediye olarak vermedim kendiside ben senin paranı vericem diye kaç defa söylediğini whatsapp mesajlarında mevcut

Geçmiş olsun. İcra takibi yapabilirsiniz. Yardım almak için ofisimizİ arayabilirsiniz.

Hilal özkal
3 yıl önce

Borç

Arkadaşıma banka üzerinden önce 100 sonra 200 TL para gönderdim aylar geçti ödemedi. Gönderirken de borç diye belirtmedim. 300 TL için dava açılır mı. Açılırsa kazanma ihtimalim nedir

İcra takibi yapabilirsiniz arkadaşınıza. İtiraz ederse davalık olursunuz. İtiraz etmez ise icra takibinize devam edersiniz. Sonucuna dair işleme girilmeden bir şey söylemek yanlış olur.

Şahin Ruhsaran
3 yıl önce

Çalıştım Paramı vermediler

Iyi günler fındık toplama işinde çalıştım 3200 tl alacağım var vermediler sürekli bahanelerle ilerki tarihlere atıyorlar, borçlu kişinin ıs yeri arabası var , elimde wp konuşmaları var bana borcu olduğu kesin şekilde ortada sizce devlet yoluyla parayı alabilirmiyim ???

Devlet şahıslar arasındaki alacak verecek ilişkisine karışmaz. Siz alacağınız olduğunu iddia ediyor iseniz, borçluya karşı icra takibi başlatmazsınız. Alacağınızın tahsili hususu alacaklının iddalarını ispatına bağlıdır. Bir avukata danışmanızı tavsiye ederim.

Yunus kılıç
3 yıl önce

Dolandırıcilik

Merhabalar mutfak dolabı ve laminat için bir firmayla anlaştık firma gelip yapmadı üstüne iş yerini kapattı paramı da gondermiyo sorum şu icraya versek ben üzerine bişey olmadığını düşüyorum iş yeri dahil nasıl bir sonuç çıkar

Bu tamamen borçlunun mal varlığı ile ilişkili bir durum. Bir avukata danışmanızı tavsiye ederim.

Kerem yücedağ
3 yıl önce

İcra

Merhabalar, 2020 nin 12. Ayında bir koltuk döşeme firmasına evdeki koltukların kaplamasıdır döşemesidir işlem yaptırdım, özet geçiyorum kötü işçilik ve kabul etmeme durumu sonucunda tüketici hakem heyetine başvurdum, sonuç olarak firmaya zararın karşılaştırılması kararı çıktı, fakat karar çıkalı 2 bucuk ay oldu, icra davası açabileceğimi söylediler, nereye kime gitmem gerekiyor bu işlem için yardımcı olabilirseniz sevinirim, teşekkürler

Ofisimizi arar iseniz size yardımcı olabiliriz.

Alpaslan uçar
3 yıl önce

Maaş hesabıma konulan balıketi kaldırma

Merhaba. Öncelikle mesleğim itfaiye şoförlüğü devletin sözleşmeli personeliyim maaşım devletin OGM müdürlüğünce maaş hesabıma aktarılmakta.Ancak bazı zamanlar promosyonu adı altında ayrı bir ek ücret daha maaşıma yansıtılıyor, adıma açılan icra borcuma istinaden banka bu promosyon ücretime el koydu ne borcuma tahsıl ediliyor nede bankadan talep edebılıyorum bu ücreti.İcra dairesinden aldığım karar tensip tutanagında maaş hesabıma yatan ücretten kesinti yada bloke işlemi yapılamayacağı kurum tarağından bankaya bildirildiği halde promosyon ücretimi alamıyorum.Bunun yanı sıra bana izleyebileceğim bir yolda sunulmuyor banka tarafından ne yapmam gerekiyor promosyon ücretimin maas gıbı degerlendırılmemesı veya burada bankanın yaptığı usulsüz bir işlem mi var nasıl anlayabılırım nasıl cozebılırım bu durumu yardımcı olurmusunuz

Yardımcı olmak isteriz .Ofisimizi arar iseniz konu hakkında yapılabilecek bir şey var ise yaparız.

M. A
3 yıl önce

Senet

Bir memur arkadaşım kredi, ek hesap vb borçlarını ödedikten sonra alacağı banka kredisini bana ödeyeceğini söyleyerek ssenet karşılığı benden borç para aldı ancak başka bir yerden borcu olduğu için hesabından para kesildiği halde henüz icra dosyasının kapandığına dair bankanın sistemlerine yansımadığı için kredi çekmediğini söyledi. Eğer kredi çekemezse ya da çekip borcunu ödemezse icraya verme durumunda bildiğim kadarıyla maaşının 1/4ü oranında kesinti oluyor ancak yaklaşık 5 senede ödenecek paranın değeri düştüğü için oluşacak zararımı karşılaması için nasıl bir süreç izlemem gerekir

Merhabalar. Yapacağınız icra takibinde kambiyo evraklarına mahsus icra takibine uygulanacak faiz zararınızın bir kısmını karşılar diye düşünüyorum. Ancak bu beş yıllık süreç uzun bir süre. Şayet borçlu ile diyaloğunuz devam ediyor ise yeni bir senet düzenleyip borç verdiğiniz tarihi itibari ile döviz cinsinden rakamı belirleyip zararımızı gidermeniz mümkündür diye düşünüyorum.

Murat
3 yıl önce

İcra Dosyası

Merhaba, adıma bir icra davası açılmış. Davaya nasıl itiraz edebilirim. 22 gün geçmiş elime ulaşan bir belge yok. Dosya durumu açık olarak gözükmektedir. Nasıl bir yol ilerlemeliyim. İyi günler.

Merhabalar. İtiraz süreniz geçmiş. Şayet elinize bir ödeme emri ulaşmadı ise ödeme emrinin iptali için dava yoluna gidebilirsiniz. Ya da böyle bir borcumuzun olmadığını iddia ediyor iseniz menfi tespit davası açabilirsiniz. Tüm bunlar için bir avukata danışmanızı tavsiye ederiz.

Ömer Faruk
3 yıl önce

Dolandırcık

İyi günler efendim ben bi şirkete para yatırmıştım şirket lideri öldkten sonra yöneticilerden haber alamadık paramız öyle kaldı şirkete icra davası açsak paramızı alabilirmiyiz?

Geçmiş olsun. Alacağımızın tahsili ne yönelik ön çalışma yapılmadan alacağınızı tahsil edilip edilemeyeceğini tahmin etmemiz mümkün değildir. Konu ile ilgili ofisimizi arayıp yardım alabilirsiniz.

Ömer Anar
3 yıl önce

İcra davası

Merhaba, Dayıma iki sene önce senet karşılığı 50.000 tl verdim.Senedin vadesi doldu.İşsizdi şimdi işe başlamış.Maaşına nasıl haciz koydurabilirim.Avukata gidemeyeceğim.Bireysel olarak nasıl bir yol izleyebilirim.

Merhabalar. İcra dairesine gider iseniz size izlemeniz gereken yolu söylerler. Ancak icra takibi hususunda bir avukatla yola çıkmanız daha doğru olacaktır.

Canbey
3 yıl önce

90 bin senet

Bir kişiye 9aylık senet yaptım tekait taksit kefil olarakda eşinin imzasını atıp kimlik kartı ile wpden bana gönderdi. Senetim ilk takaidi ödendi yalnız şahsın diğer senelerde sıkıntı çıkaracağını düşünüyorum. Herhangi bir mal varlığı yok. Parayı bankacılık aracılığı ile eşinin resmi hesabına yolladım. Dekont ları mevcut. İcraya vericem ödenmediği taktirde. Eşimin imzası değil dedi ancak savcılığa evrakda sahtecilik adıyla başvuru yaptığım takdirde eşi kabullenecektir. İcraya versem bir sonuç doğururmu

Merhabalar. İcra takibi yapmanız halinde sonuca ulaşacağınızı düşünüyorum. Bu hususta ofisimiz size yardımcı olur.

burak eroğlu
3 yıl önce

senet alacağı

ben bir müteahhite 126 gram altın karşılığında senet yazdı fakat günü geçti hala alamadım. nasıl bir yol izlemeliyim

Merhabalar. Alacağınızın tahsili için bir avukat aracılığı ile icra takibi başlatmanızı öneririm.

Hacer Suruç
3 yıl önce

İcra davası

Eşim beni aldattı 10 bin maddi 15 manevî çocuk adina 500 TL nafaka kendi adıma 350 tl nafaka hak kazandım .icra takibi başlattım.kazanmış olduğum tazminatları nasıl alabilirim

Öncelikle geçmiş olsun. Boşanma davaınızı takip eden avukatınızın söz konusu mahkeme kararını icraya koyması gerekmektedir. Şayet avukatınız yok ise ofisimizi arayarak söz konusu mahkemeyle ilamınızı icraya koymak suretiyle tahsili için yardımcı olabiliriz. İyi günler dilerim.

Sultan kapucu
3 yıl önce

Hakaret ve icra

Merhaba eski erkek arkadaşım kendi isteğiyle Bana hediyeler alıp paralar gönderdi elimde kanıtlar var kendi rızasıyla yaptı kendi rızasıyla bana bir şeyler aldı ya da kendimi alayım diye paralar gönderdi beni icraya vermeyi düşünüyor icrası kabul olur mu çünkü benim elimde ondan zorla veya tehtitle almadigima dair Belgeler mevcut

Merhabalar. Eski erkek arkadaşınızın size göndermiş olduğu hediyeler ve paralar ile ilgili iade talebinin olması halinde ilamsız icra takibi yahut alacak davası açması gerekmektedir. İlamsız icra takibi açması halinde itiraz eder iseniz takip durur. Söz konusu icra takibinin devam edebilmesi için yargılama yapılması gerekmektedir. Tarafınıza yapılacak herhangi bir icra takibi yahut açılacak alacak davası olması halinde ofisimize arayabilirsiniz. Yardımcı olmaktan memnun niyet duyarız. İyi günler

Selen özçelik
3 yıl önce

Borç

Yıllar önce açılmış bir dava 2 sene önce sonuçlandı karşı tarafın bana ödemesi gereken 100 bin civarı para borcu var. Adam üstündeki bütün mal varlıklarını başkasının üstüne yapmış normalde durumu çok çok iyi olan biri. Ödememek için bu yola başvurmuş. Mahkemeye de küçük işe yaramayan yani satılması imkansız bir dükkanı koymuş. Onu satınca ödeyecekmiş gibisinden. Avukatım iyi bir avukat değil karşı tarafla iş birliği yaptığını düşünüyorum zaten. Bu dava böyle üstüne faiz bine bine gider mi yoksa elime gelir mi param?

Merhabalar. Türk hukuk sisteminde avukatların yapabilecekleri işlemler maalesef çok kısıtlı. Alacağın tahsili mefhumu sadece avukatın elinde değil. Borçlunun mal varlığı ve geliri alacağınızın tahsili açısından büyük önem arz etmekte. Sizde icra dosyanız ile ilgili ,ilgili icra müdürlüğüne gidip dosyanızın akibeti ile ilgili olarak bilgi alabilirsiniz. Şayet avukatınız ile aranızdaki güven bağı zedelendiyse bunu avukatınıza bildirip vekâlet ilişkinizi sonlandıra bilirsiniz. Umarım tez zamanda alacağınızı tahsil edersiniz.

Muhammet biçer
3 yıl önce

Trafik sigortası ve şirket beni icraya verdi

Kaza yaptık motor ile bana yol vermediği için birimizle yokuştuk suç olarak muaynesiz sigortasız ve araçta içki şişesi olduğu bu araç trafik polisi tarafından bağlandı artı benim trafik sigortası olarak acenteye gidildiği benim bilgilerimi alarak 1.300tl tazminat ödenmiş ben bu şirkete dava acacam ama icra davasimi yoksa normal davami

Öncelikle geçmiş olsun. Açacağınız dava alacak davasıdır. Bir avukata başvurmanızı tavsiye ederim.

Ömer TÜMEN
4 yıl önce

Siber suça ilişkin icra davasi

1 yıl önce banka hesabımdan çalınan para sonucu mahkeme kararı ile kendi hesaplarına para aktarımı yapan kişiler hakkında 5yila kadar hapis kararı çıkartıldı paramın iadesi ile ilgili icra veya tazminat davası açmak istiyorum, Sonuç ne kadar olumlu olur bilgilendirirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler

Merhabalar. Öncelikle geçmiş olsun diliyorum. Açılacak olan paranızın iadesi ile ilgili davada tarafların mal varlığı, maaş gibi durumları hakkında bilgi sahibi olmadan sonucun olumlu ya da olumsuz olacağını öngörmek mümkün değildir. Herhalükarda haksız olarak elinizden alınmış olan bu paranın tahsili için kanun yollarına başvurmanızı tavsiye ederim. Tekrardan geçmiş olsun. İyi çalışmalar.

Yorum Yap

Güvenlik Kodu