Bireyler evlilik kurumunu devam ettirmediklerine kanaat getirdikleri zaman evliliklerini sona erdirmek için Türk Medeni Kanunu kapsamında boşanma davası açma hakkına sahiptir. Boşanma süreci çeşitli kusurlar sebebiyle ortaya çıkabilir. Dava sürecinde az kusurlu olan eşin, daha fazla kusurlu olan eşten boşanma davasında Eskişehir boşanma avukatı aracılığıyla maddi manevi tazminatı talep etme hakkı bulunmaktadır.
Boşanma sürecinde taraflardan biri maddi tazminat da talep edebilir. Bu tazminatı davada talep edebileceğiniz gibi boşanma davasının sonucundan sonra da alabilirsiniz. Tazminatı boşanma davasıyla birlikte talep ederseniz bir harç ödemeniz gerekmez. Ayrıca kabul edilmesi ya da reddi durumunda da bir avukatlık ücreti yoktur. Boşanma davasından sonra talep ederseniz de nispi harç ve kabul ya da ret oranına göre avukatlık ücreti söz konusudur.
Maddi tazminat alma şartları şöyle belirtilebilir;
Boşanma kararı sonrasında maddi tazminatı belirleyen durum eşlerin kusur durumu ve sosyo-ekonomik hayat şartlarıdır. Bu durumlar olaya göre değişebilir. Bu yüzden maddi tazminatta boşanma sonrasında tazminat tutarı eşlerin kusur delilleri ve ekonomik durum ispatları önem taşır. Bu tespitler sonrasında aile mahkemelerinde hakim geniş takdir hakkını kullanarak maddi tazminat tutarını belirler. Bu süreçte tazminat miktarı diğer tarafın zenginleşmesine neden olmayacak ve talebi aşmayacak bir makul tutarda olmalıdır.
Boşanma davasında maddi tazminat için boşanmaya neden olan olaylar ve evlilik birliğinin boşanma kararıyla sona ermesi, kişinin bu durumdan elem ve üzüntü duyması, toplum baskısı nedeniyle çöküntü yaşaması durumunda alacağı tazminat türüdür. Bu durumda kişilik hakları zedelenmiş olan eş, kusurlu olan eşe ödeme gücü durumuna göre manevi tazminat talep edebilir.
Boşanma davasında manevi tazminat almanın şartları şöyle sıralanabilir;
Boşanma sonrasında karşı taraf tazminatı ödemezse ne olur?
Boşanma sürecinde tazminat talep eden tarafın da tazminat ödemeye mahkum edilen tarafın da en merak ettiği konulardan biri de tazminat ödenmezse ne olur? sorusudur. Bu durumda alacaklı olan taraf ödemeyi almak için icra takibi başlatma hakkına sahiptir. Bu hakkı kullandığında da faiz işlemeye başlayacak, icra masrafları ve yeniden bir avukatlık ücreti ödemek gerekecektir. Bu sebeple tazminat, nafaka gibi ödemekle yükümlü olduğunuz parayı vaktiyle ödemek iki taraf için de en hayırlı karar olacaktır.
Boşanma davalarında iyi bir boşanma avukatı ile çalışmanın önemi ise şüphesiz yok sayılamaz bir gerçektir. Anlaşmalı boşanmalarda varılan anlaşmada bir hak kaybı olmaması, çekişmeli boşanma davalarında yine aynı şekilde hak kaybına uğramamak için avukat tercihini doğru yapmak büyük bir öneme sahiptir. Sizi, ihtiyaçlarınızı doğru şekilde analiz edebilen, haklarınızı almanızı sağlayacak bir boşanma avukatı için Saydam Hukuk ile iletişime geçebilirsiniz.
Merhaba, eşim 3 yaşındaki oğlum ile birlikte beni de aldıracağını söyleyerek ingiltereye gitti 2016 yılında. kısa bir süre bizimle görüşüp sonra bağlantıyı kesti ve boşanma davası açtı. dava süresince tehdit ve hakaret içeren mesajlar gönderdi. avukat tutabilme imkanım yoktu ve bir tanıdık vasıtasıyla yardımcı olan avukatımız sayesinde dava sonuçlandı. 60 bin lira tazminat ve aylık 500 tl nafaka belirlendi. ancak ne nafakayı ödedi, ne tazminatı ve hiç bir destek görmedik ne istanbuldaki ailesinden ne kendisinden. iki sene içerisinde iki kez 1500 tl gönderdi, onu da ben çekmedim. çünkü bu alay etmekti benim için. takdir edersiniz ki yaşanan kadın cinayetlerin her gün yaşandığı ve kadını korunmadığı bir ülkede herahangi bir adım atmaya korkuyorum. kendisini ve alacaklarımı yok sayıp çalışarak çocuğuma bakmaya ayakta durmaya gayret ediyorum. aldığım asgari ücret ve ailemle yaşıyorum. bu çok zor bişey. belki de en zoru. bilmek istediğim tek şey şu; ailesinin istanbulda iki dairesi, sivasta bir evi var. kendisine miras kalma durumunda ya da herhangi bir biçimde, benim hayatımı bana geri veremez ben başka da bişey istemem ama oğlum haklarını alabilir mi? henüz 9 yaşında. ileride o kendi haklarını elde edebilir mi, ya da etmeli mi? soy ismini değiştirmek istiyor. henüz küçük olduğu için kararını ileride verebileceğini söylüyorum hem hakları hemde pişman olmaması için. doğru olan nedir;?
Haklarınızı yasal yollarla talep etmek istiyor iseniz ofisimize arayabilirsiniz. Size yardımcı olmaktan memnun niyet duyarız. Yukarıda saymış olduğunuz haklar sadece sizin değil çocuğunuzun da hakları. Yasal yollarla hakkınızı aramanızı tavsiye ederim.