Boşanma Davalarında Çocuğun Velayeti Problemi

Boşanma Davalarında Çocuğun Velayeti Problemi

 

Evlilikte çocuğun velayeti her iki eş üzerindedir. Boşanma davalarında bu süreçte genelde bir problem yaşanmamaktadır. Ancak konu yasal bir sebeple ortaya çıkan boşanma davası olduğunda çocuğun velayeti kimi zaman büyük çekişmelere sebep olabilmektedir.
Boşanma davası velayet hakkı için Eskişehir boşanma hukuk avukatı tarafından size tüm süreç titizlikle aktarılmaktadır. Anlaşmalı boşanma davası sürecinde genellikle çocuğun velayeti eşler arasında anlaşılmış olsa da hakim farklı bir karar verebilmektedir. Çünkü mahkeme boşanma durumunda tamamı ile çocuğun haklarını ve yaşam koşullarını korumayı öncelikli saymaktadır.

 

Boşanma Davası Velayet Hakkı

 

Çocuğun velayeti çoğunlukla boşanma davası sırasında sonuca ulaştırılmaktadır. Ancak çekişmeli boşanma davası sürecinde velayet davası ayrı bir dava olarak görülebilmekte ve sonuçlanabilmektedir. Eskişehir boşanma hukuk avukatı eşliğinde yapılacak olan süreç takiplerinde taraflar için en doğru kararın verilmesi için çalışmalar yapılmaktadır.

Boşanma davası velayet hakkı için eşler tarafından yapılan talepler ve eşlerin yaşam koşulları hakim tarafından incelenerek çocuk için en iyi koşulun sağlanması istenir. Ancak çocuğun yaşı çok küçük ise genellikle anneye olan ihtiyacından dolayı velayet hakkı anneye verilmektedir.

 

Boşanmada Velayet Yaşı

 

Boşanmada velayet yaşı çocuk 18 yaşını doldurasıya kadar geçerli olan bir kavramdır. 18 yaşını dolduran çocuk reşit sayıldığı için herhangi bir sorunu olmadığı takdirde hakkında velayet hükmü verilemez. 8 yaşından büyük çocukların mahkemede dinlenmesi, velayetin hangi tarafa verileceği hususunda etkili bir faktördür. 8 yaşından küçük çocuklarında velayeti ile ilgili bir kararsızlık söz konusu ise, çocuk pedagog eşliğinde dinlenir.

 

Çocuğun Velayeti Hangi Durumda Babaya Hangi Durumlarda Anneye Verilir?

 

Boşanma davalarında çocuğun velayeti konusu, çoğu zaman büyük bir mesele haline gelebilmektedir. Eşler arasındaki çekişmenin ortasında kalan çocukların velayetinin en doğru kişiye verilebilmesi için hakim tarafından kapsamlı bir araştırma ve delil talep edilebilmektedir. Bu konu hakkında Eskişehir boşanma hukuk avukatı tarafından size bilgiler verilmekte ve yapılması gerekenler aktarılmaktadır.

Boşanma davalarında çocuğun velayeti öncelikli olarak anneye verilmektedir. Özellikle yaşı küçük olan çocukların anneye olan ihtiyacı ve bağlılığı göz önünde bulundurulurken annenin sunacağı bakım da kararda etkili olmaktadır. Ancak kusurlu olan taraf anne ise, babanın anneden çocuklara daha iyi yaşam sağlayabileceği ispatlanabiliyorsa velayet babaya verilebilmektedir.

Çalıştığınız boşanma hukuk avukatı tarafından da size iletileceği gibi öncelikli olan çocukların en iyi yaşam koşuluna sahip olmalarının sağlanmasıdır. Bu nedenle eşlerin gelir durumları, iş durumları ve yaşam biçimleri çocuğun velayeti problemini çözecek olan hususlardır.

 

Boşanma Davalarında Velayet Sorunları Nasıl Çözülür?

 

Çekişmeli boşanma davası sürecinde tazminat dışında en sık yaşanılan sorun çocuğun velayetinin hangi eşe verileceği konusu olmaktadır. Boşanma davalarında velayet sorunları hakkında boşanma hukuk avukatı size yol gösterici çözümler sunacak ve bu süreci kolaylaştıracaktır. Boşanma davalarında çocuğun velayeti hakkında verilen kararlar dava sonrasında açılacak olan velayet davası ile değiştirilebilir. Özellikle çocuğun yaşam koşullarında ciddi değişimler oluşması velayet davası için gerekmektedir.

Velayet hakkı kendinde olmayan taraf çocuğa velayet sahibi olan taraftan çok daha iyi koşullar sağlayabileceğini iddia ediyor ve bunu ispatlayabiliyorsa velayet davası açabilir. Ancak her zaman bu iddia velayet hakkı değişimi için tek başına yeterli olmayabilir.

Çocuğun velayetinin anneye verilmesi genel olarak öncelikle verilen karardır. Ancak kusurlu olan taraf anne ise ve bu kusuru özellikle çocuğun sosyal ve psikolojik gelişimini engelleyecek düzeyde ise babaya velayet verilebilir.

Anne ve babanın da ağır kusurlu olması, ispatlanabilir psikolojik sorunlarının bulunması halinde ise velayet davası birinci derece akrabalar tarafından da açılabilmektedir. Bu durumun deliller ile ispatlanabiliyor olması boşanma hukuk avukatı tarafınca mahkemeye sunulmalıdır.

Çocuğun 8 yaşından büyük olması durumunda velayet hakkı problemlerinin çözümü için hakim tarafından çocuğun dinlenmesi talebi oluşabilir. Bu durumda çocuğun mahkeme tarafından hangi ebeveyninin yanında yaşamak istediğinin gerekçeleri ile sorulması ve hakimin objektif bir karar vermesi beklenir.

Velayet hakkı bulunan tarafın evlenecek ya da evlenmiş olması tek başına velayet hakkı davasının açılması ve kazanılması için yeterli değildir. Velayet hakkı olan tarafın yapacağı evlilik sebebi ile çocuğu yaşam koşullarının bozulması ya da zarar görmesi gibi geçerli sebepler sunulduğu takdirde Eskişehir boşanma hukuk avukatı aracılığı ile velayet davası açılabilir.

Yorum Yap

Güvenlik Kodu